Rebecca Nilsson

Förlossningsberättelse
Hej alla!
 
Den 28/7, 11 dagar före beräknad födsel kom vår lilla kille Gabriel till världen💗 Har varit inne i bebisbubblan och därför inte hunnit med att uppdatera här! Men nu så kommer min förlossningsberättelse💖
 
Förlossningsberättelse del 1
 
27/7 satte förlossningen igång med vattenavgång hemma ca 17-17.30. Jag och Pelle hade just lagat middag och skulle sätta oss och käka framför tven när jag kände att det spände till i magen och fick ett behov av att gå och kissa. Hann inte hela vägen fram till toaletten innan jag trodde att jag kissat på mig, insåg snabbt att det fortsatte komma vätska ur mig även efter toalettbesöket och att det förmodligen var vattnet som gått. Hade vid det här laget inga känningar av värkar men vatten fortsatte rikligt rinna och bildade pölar efter mig (trots förlossningsbinda).
 
Pelle slog in numret till förlossningen och jag fick prata med en sköterska som ställde en del kontrollfrågor angående färg på vatten, mängd av vatten, graviditetslängd, fosterrörelser etc. Sköterskan bad oss komma in på en kontroll men sa att vi förmodligen skulle kunna åka hem efteråt igen och invänta värkar då det kan ta upp till 48timmar innan värkarna sätter igång. Vi försökte få i oss våran middag vilket inte gick så bra då vi var alltför spända inför den kommande förlossningen och packade sedan ut vår packning och babyskydd i bilen och begav oss in mot förlossningen.
 
ca 18.30 var vi inne på förlossningen där jag kopplades upp till CTG (en maskin som mäter hjärtslag och värkaktivitet). Under 30 minuter var jag uppkopplad och under denna tid började jag känna av de första lätta värkarna. Eftersom vi har 30minuter in till förlossningen samt att värkarna startat, även om de i dåläget inte var särskilt många eller långa så blev vi ombedda om attt gå ut och ta en promenad runt sjukhusområdet och återkomma till 21.00 för att se om värkarna då blivit fler eller om vi skulle kunna åka hem.
 
Då vi inte riktigt hunnit planera mat till Pelle att ha under förlossningen ifall att det skulle dra ut på tiden så tog vi bilen till ICA MAXI och handlade lite inna vi begav oss tillbaka till Akademiska för vår promenad. Att promenera kan göra att värkarna kommer igång mer, vilket är varför en promenad föreslogs. När vattnet har gått så vill de inte gå in och undersöka eventuell öppning i onödan med tanke på infektionsrisken utan ville vara säkra på om vi skulle vara kvar eller åka hem först.
 
Redan under vår handling på ICA kände jag att värkarna ökade och under promenaden började jag ha så ont att jag fick stanna och fokusera på andningen. Vi höll i vilket fall ut till klockan var 21.00 innan vi ringde på klockan till förlossningen igen. Blev återigen uppkopplad till CTG och tillfrågad om hur vi kände, om vi ville åka hem eller stanna kvar. Bestämdes att vi skulle bli kvar då värkarna satt igång ordentligt och jag undersöktes och visades vara öppen 3cm.
 
ca 22.00 skrevs vi in på förlossningen och fick vårt rum.